en-USsv-SE

Receptsamling


RECEPT PÅ TRADITIONELLA RÄTTER FRÅN PETALAX


Plockastäitje

Peter Häggblom har bidragit med ett recept på plockstäitje.

Hej alla släktingar. Detta plockasteksrecept, som jag fått av min mor Anna-Lisa avslöjade jag på Facebook julen 2014.

Plockstek från Petalax (recept Anna-Lisa Häggblom)

- ca 1,5 - 2,5 kg stek (helst kalv men går också med vilken stek som helst, t.o.m. yttre stek, som ju är betydligt billigare än kalv)
- ca 10-12 skivor sidfläsk (ca 200-400 g ej bacon)
- 2-3- lökar
- ca 20 kryddpepparkorn
- ca 150 g smör
- salt

Koka köttet mört med pepparkorn o lagerblad ta vara på spadet (som reds till sås med mjöl och grädde)
Skär köttet i bitar, bred ut i långpanna o salta
- hacka löken och sätt ovanpå + 20 pepparkorn
- salta fläskskivorna och täck nötköttet med dem
- sätt smörklickar på
- slå över spad, ca 3 kaffekoppar (4-5 dl)
- sätt in i 225 graders ugn
- efter ca 30 min, sväng fläskskivorna
- efter ca 45 min (alltså 15 min till), rör samman allting, skruva ner till 200 grader
- stektid sammanlagt ca 1,5-2 timmar (färdigt när köttet ändrat färg från ljusbrunt
till mörkt brunt och de översta köttbitarna samt fläskskivorna är knapriga. Vid behov slå på ytterligar spad under stekningen.

Servera till

- kokt skalad potatis
- stekta morötter (alternativ morotslåda och eller andra lådor)
- saltgurka/kryddgurka
- rödbetor
- lingonsylt
- senap (vid behov)
- smör o bröd

Efterrätt

Fruktsoppon (av blandad torkad frukt)
Vispgrädde

Plommonkräm

recept Ann-Helene Ståhl

1 påse torkade plommon
1 l vatten
0,5 dl sirap (eller efter behag)
En knivsudde salt
1 tsk ettika
0,5 dl potatismjöl
1 dl vatten
1 kanelstång
Socker

Koka plommonen mjuka i vatten,sirap, salt o ev. socker med kanelstången.
Lyft ur plommonen o red av krämen, lägg till baka plommonen o häll upp i
serverings skål, strö lite socker åvan på så skinnar den sig inte.
Lycka till o smaka av enligt eget tycke med socker.
Går att byta ut plommonen mot russin, persikor eller annan torkad frukt.

Länk till receptfil